La «Nova Cronologia» (en endavant NC) és un projecte de recerca científic enfocat a l'exploració de la cronologia dels fets històrics en la seva totalitat. Està dirigit pels matemàtics Anatoly T. Fomenko (nascut el 1945), Gleb V. Nosovskiy (el 1958), Tatiana N. Fomenko (el 1948) i Vladimir V. Kalashnikov (1942-2001). Tots ells són professors de la Universitat Estatal Lomonosov de Moscou i compaginen la seva activitat acadèmica amb la investigació de la història i la cronologia que l'articula. A partir de diferents sistemes de datació astrològica, d'anàlisi estadística i d'exploració històrica arqueològica, analítica i documental, conclou que la història ha estat dilatada artificialment, per raons de poder polític i simbòlic.
A partir dels treballs iniciats pels també matemàtics Isaac Newton (1643-1727) i Nicolai A. Morozov (1854-1946) desenvolupa un espai d'anàlisi per a una cronologia revisada de la història de les civilitzacions humanes, on proposa una interpretació alternativa tant del constructe històric en la seva totalitat com de les cròniques històriques de referència, així com dels textos sagrats de les tres principals religions monoteistes, l'Islam, el Cristianisme i el Judaisme.
La NC repensa el relat de la història heretat conceptual i temporalment, juntament amb el propi relat bíblic, a través d'una hipòtesi matemàtica aplicada a l'estudi de la història, teòricament desenvolupada i verificada experimentalment. El seu treball permet enllaçar personatges reals amb d'altres duplicats, un o diversos cops, presents en la Història Antiga i en els Textos Sagrats de múltiples i diverses maneres. Aquestes dades, juntament amb una profunda anàlisi documental i una crítica raonada als mètodes de datació comuns, així com als interessos creats entre les acadèmies estatals, els arqueòlegs i els historiadors, porten a l'equip de la NC a presentar una nova concepció del constructe històric elaborat bàsicament al llarg dels darrers quatre segles.
Al seu rerefons es troba una manipulació a gran escala, que té a veure amb una acumulació de poders inèdita a la península Ibèrica, des de finals del segle XVI fins al segle XVII. Té a veure amb la reconstrucció de l'Església Cristiana al segle XVI, així com amb la caiguda de Constantinoble i el desafiament protestant, en el marc de l'inici de la colonització europea del món. La crònica comuna de tots aquests episodis es correspondria amb el relat continu que enllaça Egipte amb Pèrsia, Israel, Grècia i Roma, però enlloc de tractar-se d'una llarga història de milers d'anys es tractaria d'una història concentrada en els darrers mil anys, que enllaça amb les arrels històriques de l'Horda Russa, dels imperis Xinès i Japonès i de l'ocupació d'Amèrica anterior a la gesta atribuïda a Cristòfor Colom.
Andreu Marfull